Αρχικά ξεκίνησε ως χώρος για "Αταξινόμητες σκέψεις για διάφορα επίκαιρα και μη ζήτηματα" για να καταλήξει τελικά σε cine-blog του οποίου όλα τα post, πρόσφατα και μη, είναι διαρκώς ανοιχτά και δεκτικά σχολίων. Be my guest!


16/12/07

The Ox-Bow Incident

(The Ox-Bow Incident, Σκην William Wellman, 1943)
Το χρονικό ενός λιντσαρίσματος τριών αθώων από έναν διψασμένο για αίμα όχλο αποδίδεται με τολμηρή ευθύτητα και δίχως εύκολα συναισθηματικά υποστυλώματα από αυτό το έξοχο γουέστερν. Με αψεγάδιαστη δωρικότητα μέσα σε 75 λεπτά αποτυπώνεται στην εντέλεια ο μικρόκοσμος μιας μικρής πόλης με τους παρορμητικούς νταήδες, τους θρασύδειλους ψευτοπαληκαράδες που δρούνε μόνο πίσω από την ανωνυμία που τους εξασφαλίζει ο όχλος, τους αρχομανείς που αδράχνουν την παραμικρή ευκαιρία να εκφράσουν τον λανθάνοντα σαδισμό τους, αλλά και αυτούς που, έχοντας μια αίσθηση του δικαίου πέρα από τα ορμέμφυτά τους ένστικτα, προσπαθούν να σταθούν, ως η φωνή της σύνεσης και της λογικής, έναντι στη λυσσαλέα ορμή της μάζας. Ο Wellman, θαρραλέα πράττοντας για τα δεδομένα της εποχής, δεν καταφεύγει στην εύκολη συναισθηματική κάθαρση, ούτε ταυτίζει τον πρωταγωνιστή Henry Fonda μονοσήμαντα με την πλευρά του δικαίου και του καλού. Ο κεντρικός χαρακτήρας εκφράζει τον μέσο άνθρωπο που αθέλητα θα βρεθεί σε έναν ανεμοστρόβιλο γεγονότων και θα παλινδρομήσει αρκετά μέχρι να πάρει μια σαφή θέση που εκφράζει τις ενδότερες ηθικές αρχές του. Αφήγηση σπάνιας πυκνότητας και δραματουργικής οικονομίας, εικαστικές συνθέσεις και ένα τολμηρό κατηγορώ για τον καθημερινό υποθάλποντα φασισμό (η ταινία γυρίστηκε μεσούντος του Πολέμου και οι αντιστοιχίες με πρακτικές των Ναζί είναι σίγουρα εσκεμμένες) συνθέτουν ένα από τα καλύτερα γουέστερν της περίοδου και το οποίο παραμένει αδίκως σχετικά ξεχασμένο.

7 σχόλια:

Seven Film Gallery είπε...

Το οτι δεν σχολιαζουμε, δεν σημαινει οτι δεν σε διαβαζουμε, μην αραιωνεις τα post σου, μας ειναι χρησιμα, ενδιαφεροντα, κι ακομα κι αν εχουμε διαφορετικη γνωμη για μερικα, μας εισαι απαραίτητος να υπάρχεις ΕΔΩ!

mpoukatsas είπε...

7 film, ευχαριστώ πολύ για την ενθάρρυνση και χαίρομαι να μαθαίνω ότι τα post έχουν και άλλους αναγνώστες εκτός από τους φιλτατους συνήθεις υπόπτους. Αν και πάντα χαίρομαι να δέχομαι σχόλια, η συχνότητα των αναρτήσεων δεν σχετίζεται με αυτά και ευελπιστώ σε ταχεία αποκατάσταση των παλαιοτέρων ρυθμών στο μέλλον...

zubizabata είπε...

Ποιος το ξέχασε το Ox-Bow Incident να πάω να του το θυμίσω τώρα!

Εγώ δεν το έλεγα ξεχασμένο πάντως... Ίσως επειδή ως νεανίας (μιας και τώρα με πήραν τα χρόνια) το είχα ανακαλύψει σε μια απ' τις περιβόητες λίστες με τα best of the best (του AFI ίσως;).

Γαμιστερό όπως και να 'χει.

Unknown είπε...

Αφού χαιρετίσω και από εδώ την ευγενική υποστήριξη της Se7en Film, Γιώργο μου να σ' ευχαριστήσω για την ευμενή σου αναφορά σε ένα από τα καλύτερα γουέστερν που γυρίστηκαν.

Θα είμαι μαζί με τον zubi να υπενθυμίζω την ταινία στους υπό λυντσάρισμα αμνήμονες.

mpoukatsas είπε...

Φίλοι μου, σινεφίλ ενωμένοι, το γουέστερν ποτέ δεν πεθαίνει!

zisis είπε...

Να ευχαριστήσω και γω τον mpoukatsa γιατί την ταινία δεν σκόπευα να τη δω... Έτσι, μετά το ποστ του, παρακινήθηκα και μπορώ να πω ότι δεν έχασα! Ταινιάρα 75 λεπτών!!

mpoukatsas είπε...

zisis, ευχαριστώ πολύ για το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σχόλιο και χαίρομαι που συνέβαλα με τον τρόπο μου στο να αποκτήσει αυτή η ταινία έναν ακόμη θαυμαστή...

Profile