Αρχικά ξεκίνησε ως χώρος για "Αταξινόμητες σκέψεις για διάφορα επίκαιρα και μη ζήτηματα" για να καταλήξει τελικά σε cine-blog του οποίου όλα τα post, πρόσφατα και μη, είναι διαρκώς ανοιχτά και δεκτικά σχολίων. Be my guest!

17/1/08

Beatty vs Redford

Έφτασε η ώρα της πρώτης αναμέτρησης του 08. Επιλέχθηκαν δύο σχεδόν συνομήλικες προσωπικότητες του Hollywood που έχουν παράλληλες διαδρομές μπροστά και πίσω από την κάμερα, αλλά και με συναφείς ιδεολογικές αναζητήσεις. Και οι δύο καθόλη την καριέρα τους έχουν υπηρετήσει με συνέπεια τα πολιτικά και αισθητικά τους ιδεώδη, αποτελώντας έτσι χαρακτηριστικά παραδείγματα συνειδητοποιημένων και ανήσυχων star που εργάστηκαν στο Hollywood με τους δικούς τους όρους.
Κανόνες ψηφοφορίας:
1) Μπορείτε να ψηφίσετε μέχρι 7 αγαπημένες ταινίες από όλη την φιλμογραφία και των δύο μαζί, είτε ως ηθοποιών είτε ως σκηνοθετών. Παράλληλα έχετε την δυνατότητα να ψηφίσετε μέχρι τρεις ταινίες που πιστεύετε ότι αμαυρώνουν την φιλμογραφία τους (αρνητική ψήφος). Κάθε ταινία μετράει ως μία, θετική ή αρνητική, ψήφος.
2) Ξεχωριστή κάλπη για αυτόν που προτιμάτε ως ηθοποιό.
3) Ξεχωριστή κάλπη για εκείνον που προτιμάτε ως σκηνοθέτη.

Η κάλπη θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι να σταματήσει η διεύλευση των ψήφων. Θα χαρώ πολύ πέρα από τις ψήφους σας να διαβάσω και τις απόψεις σας και για τους δύο.

20 σχόλια:

Ilias Dimopoulos είπε...

Το 'πες και το 'κανες κυνικέ μου φίλε.
Και είναι πολύ δύσκολο δίλημμα αυτό για μένα. Ξέρεις, όχι γιατί δεν ξέρω ποιον να διαλέξω - βάλε τον Bobby και στις δύο ξεχωριστές κάλπες για ηθοποιό/σκηνοθέτη - αλλά γιατί όταν βάζεις έναν άνθρωπο της συνωμοταξίας μου να διαλέξει μεταξύ δύο αγαπημένων, οδύρεται ελαφρώς για κείνον που "εγκαταλείπει".

Στο προκείμενο και χωρίς ιεραρχία, εννοείται.

- Havana
- The Way we Were
- Out of Africa
- Horse Whisperer
- All the President's Men
- Reds
- McCabe and Mrs Miller
- Bonnie and Clyde

Τις αρνητικές βάλτες μου εσύ γιατί ξέρω ότι σε τρώει το πληκτρολόγιο σου.
Χο.

zisis είπε...

Καλησπέρα. Εγώ θα διαλέξω αυτές που θα έβλεπα τώρα, αν μου το ζητούσανε δηλαδή γιατί σήμερα βαριέμαι
:-)))

Reds
Bonnie and Clyde
The Parallax view
All the president's men
Tell them Willie Boy is here
Butch Cassidy and the Sundance Kid
The sting

Στις αρνητικές θα έβαζα το Ιστάρ και για το ποιον απ' τους δύο να διαλέξω, θα σου πω άλλη μέρα!

mpoukatsas είπε...

Φίλε μου, ευχαριστώ για το ενακτήριο λάκτισμα! Αν και το 7 το είχα επιλέξει για χάρη σου, βλέπω ότι το αγνόησες και επέλεξες 8 ταινίες συνολικά. Έχεις καμία προτίμηση αναφορικά με ποια να πετάξω έξω; Αν όχι θέτω εκτός το The Way we Were....
Πάντως θα συμφωνήσεις φαντάζομαι ότι οι κόντρες μεταξύ αγαπημένων είναι και οι πιο ενδιαφέρουσες!

Φίλε Ζήση, ευχαριστώ για τη συμμετοχή και περιμένω τις επιλογές σου για τις υπόλοιπες κάλπες!

Ilias Dimopoulos είπε...

Φαντάσου πόσο διλημματικός ήσουν...
Ωραίος είμαι έτσι;
Βγάλε το Bonnie and Clyde.

Είναι τόσο τρυφερό εκ μέρους σου το 7, που γλυτώνεις την ροβεσπιερική μου αντίδραση για το σχόλιο σου περί Way We Were...

theachilles είπε...

1)Splendor in the Grass
2)The Parallax View
3)Reds
4)Bonnie and Clyde
5)All the President's men
6)Lilith
7)Butch Cassidy and the Sundance Kid

Αγαπάμε Warren γιατί μοιράζεται το ίδιο DNA με την Shirley MacLaine και γιατί ήταν αρκετά μάγκας για να βγαίνει με την Julie Christie στα καλύτερά της. Επίσης βραβεύτηκε πέρα για πέρα δίκαια με το όσκαρ σκηνοθεσίας για το Reds, ενώ το αντίστοιχο κατόρθωμα του Redford για το Ordinary People μόνο ως εγκληματικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δεδομένης της υποψηφιότητας εκείνη τη χρονιά (1980) του Martin Scorsese για το Raging Bull!!!

Εντάξει, είπα να ελαφρύνω λίγο το κλίμα στο πιο πολιτικό crash to the date. Τι να πω, τους σέβομαι απεριόριστα και τους δύο. Μεγάλες μορφές, υπηρέτησαν τόσο την τέχνη την οποία διάλεξαν όσο και τις πεποιθήσεις τους και την προσωπική τους ιδεολογία με τις μικρότερες δυνατές εκπτώσεις. Έχουν παίξει σε μερικές ταινιάρες, δε θέλω να σκέφτομαι τι αφήνω απ'έξω. Ηλία, μαζί σου για το The Way we were. Το ξέρεις φαντάζομαι ότι ο ρόλος πρώτα προτάθηκε στον Beatty. Ωστόσο με πσοτικά καθαρά κριτήρια, η ψήφος καλύτερου ηθοποιού θα πάει στον Warren (meaning περισσότερες αγαπημένες μου ταινίες).

Όσον αφορά το ποιος είναι καλύτερος σκηνοθέτης, και οι δυο τους έχουν να επιδείξουν μια παρόμοια καριέρα ως προς την χρονική της εξέλιξη, έστω και αν ο ένας έχει σκηνοθετήσει μόλις τέσσερις ταινίες. Και οι δύο έχουν ένα υπερεκτιμημένο ντεμπούτο (Ordinary People, Heaven Can Wait), και οι δυο έφτιαξαν μια ταινιάρα την οποία δεν επανέλαβαν (Quiz Show, Reds). Ωστόσο, εκτός του ότι μεταξύ των δύο κορυφών, ψηφίζω κόκκινο, θα διάλεγα σε οποιαδήποτε στιγμή να δω το Bullworth ή το Dick Tracy αντί για το River Runs through it ή τον Bagger Vance (με αντίπαλο το Lions for Lambs το συζητάμε, Γιώργο μου άρεσε αρκετά είναι η αλήθεια). Ψήφος λοιπόν και εδώ για τον Warren.

Ίσως να επανέλθω άλλη φορά για αρνητική. Καλό βράδυ...

mpoukatsas είπε...

Το εξαιρετικό σχόλιο του Αχιλλέα μου δίνει το έναυσμα να προχωρήσω στις επιλογές μου. Από ταινίες, με τυχαία σειρά, ψηφιζω τις:

-Splendor in the Grass
-Lilith
-Bonnie and Clyde
-McCabe and Mrs Miller
-The Parallax View
-Reds
-Jeremiah Johnson

Η καριέρα και των δύο ξεκίνησε με τολμηρές επιλογές στη δεκαετία του 60. Ο Warren έκανε το ντεμπούτο του σε μια αφτιασίδωτη ιστορία καταδικασμένου έρωτα στην Αμερική του μεσοπολέμου (Splendor in the Grass), πλάθοντας έναν διαφορετικό, πιο ευαίσθητο και λιγότερο αυτάρκη πρωταγωνιστή για τα δεδομένα του Hollywood -πιο κοντά στον Paul Newman παρά στον Henry Fonda ή τον James Stewart. Οι επόμενες επιλογές του ήταν εξίσου εμπνευσμένες, υποδηλώνοντας έναν ηθοποιό με καλλιτεχνικό όραμα, πρόθυμο να πάρει ρίσκα όπως αποδεικνύει η παρουσία του στο θαυμάσιο κύκνειο άσμα του Robert Rossen "Lilith", μια πολύ μπροστά από την εποχή της ταινία, όπως εξάλλου και τα Mickey One και Βonnie and Clyde του μοντερνιστή Αrthur Penn. Tο τελευταίο μάλιστα σημάδεψε την δεκαετία όσο λίγες άλλες ταινίες και η παρουσία του ηθοποιού/παραγωγού ήταν καθοριστική για την δημιουργία της ταινίας.

Εξίσου παραγωγική ήταν η δεκαετία του 60 και για τον Robert με στιβαρές επιλογές όπως το "The Chase", όπου στέκεται επάξια δίπλα στον Marlon Brando, αλλά και τα κοινωνικά δράματα This Property is Condemned και Tell them Willie Boy is here. Eξαιρετική ήταν και η παρουσία του στο Butch Cassidy and the Sundance Kid, ένα διασκεδαστικό μεταγουέστερν χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις.
Χωρίς να υποτιμώ τις ταινίες του Robert σε αυτήν την περίοδο, βρίσκω τις ταινίες του Warren σαφώς πιο σημαντικές και γι' αυτό και πλειοψηφούν και στις επιλογές μου.

Στη δεκαετία του 70 o Robert συνέχισε την συνεργασία του με τον ευπρεπή επαγγελματία Sydney Pollack, ενώ ο Warren ενίοτε συνέχισε να συνεργάζεται με περιθωριακές φιγούρες του Hollywood σαν τον Robert Altman και τον Hal Ashby. Πάλι βρίσκω πιο ικανοποιητικές και πιο ρηξικέλευθες τις ταινίες του Warren από αυτές του Robert και γι' αυτό πλειοψηφούν στις επιλογές μου. Το Jeremiah Johnson είναι η καλύτερη ταινία του Pollack, ένα έξοχο western όπου δεσπόζει επιβλητικά η ασκητική φιγούρα του Robert που κρατάει σχεδόν όλη την ταινία μόνος του. Γι' αυτό και μόνο τις αξίζει μια θεση στην 7άδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θεματική συγγένεια ορισμένων επιλογών τους όπως: Jeremiah Johnson- McCabe and Mrs Miller και Three Days of the Condor-The Parallax View.

H καλύτερη ερμηνεία του Warren βρίσκεται στο Reds που αναμφίβολα αποτελεί και την καλύτερη του σκηνοθετικά ταινία. Το Reds απέχουν πολύ από την καλύτερη του Robert που μάλλον είναι το Quiz Show, ενώ σε γενικές γραμμές και τα Dick Tracy και Βullworth υπερισχύουν σε καλλιτεχνική τόλμη και κινηματογραφικό ενδιαφέρον από αυτές του Robert που κινούνται σε ευπρεπή μεν, αλλά καθιερωμένα πλαίσια. Οπότε ως σκηνοθέτη ψηφίζω δίχως δισταγμό Warren.

Ως ηθοποιό ψηφίζω για ανάλογους με τον Αχιλλέα λόγους Warren. Σε όλες τις ταινίες που ψήφισα, η ερμηνεία του ήταν καθοριστική στο τελικό αποτέλεσμα.
Θα επανέλθω με ένα ξεχωριστό σχόλιο με τις αρνητικές καθώς αυτό εδώ κατάντησε δυσθεώρητο.

zubizabata είπε...

Επειδή

α.) τους (αγα)πάω και τους δύο πάρα πολύ
β.) προτιμώ να εστιάζω στις πολύ προσωπικές στιγμές των εκατέρωθεν λαμπρών φιλμογραφιών και θα 'θελα να διαλέξω μόνο ταινίες που έχουν σκηνοθετήσει οι δύο
γ.) οι ταινίες που έχουν σκηνοθετήσει είναι μόλις 10-11

θα επιλέξω 3 απ' τις σκηνοθετημένες και 4 απ' τους πρωταγωνιστικούς τους ρόλους. Το λοιπόν:

Απ' τις ολοδικιές τους:

1. Reds (πρώτο ασυζτητητί)
2. Quiz Show
3. Bulworth

Απ' τα όσα υποκρίθηκαν:

1. Bonnie and Clyde
2. Jeremiah Johnson
3. Butch Cassidy and the Sundance Kid
4. Shampoo

Σκηνοθέτης ο Beatty, ηθοποιός o Redford (έχει και πιο συνεπή παρουσία).

Ο Beatty έχει κάνει ένα αριστούργημα ΝΑ. Ο Redford, του οποίου καλύτερες στιγμές θεωρώ το Milagro, το Quiz Show και την τελευταία του είναι κατά τη γνώμη μου περισσότερο συγκρατημένος απ' ότι θα 'πρεπε (και σίγουρα πολύ πιο ήπιος απ' τον "αντίπαλό" του και στις επιτυχίες και στις αποτυχίες του).

mpoukatsas είπε...

>>Ζubi, ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου φίλε.
Από αρνητικές ψηφίζω τις

-Indecent Proposal (πιο ερωτικό είναι να βλέπεις δύο αβγά να τηγανίζονται αντί τους Mrs Willis-Woody&Robert)
-Ishtar (αξιολύπητη ταινία από τη συνεργάτιδα του Mike Nichols ,Elaine May)
-Τοwn and Country (εύχομαι ο Warren να μην κλείσει την καριέρα του με αυτή τη σαχλαμάρα)

Δυστυχώς μετά το Reds, οι μόνες αξιόλογες εμφανίσεις του Warren ήταν το Bugsy και οι σκηνοθεσίες του. Ο Robert, αντιθέτως, παραμένει ενεργός υποκριτικά έχοντας καλές στιγμές, αλλά και, σε αντίθεση με την πρωθύστερη καριέρα του, αρκετές ασήμαντες μετριότητες. Eυελπιστώ στο να συνεχίσουν να γυρίζουν ταινίες ως σκηνοθέτες, καθώς είναι προφανές ότι πιστεύουν σε αυτές και επενδύουν αρκετά πάνω τους...

Ilias Dimopoulos είπε...

Έχω αυνανισθεί αμετροεπώς με αυγά που τηγανίζονται - αν, δε, είναι και ερωτευμένα, κλαίω γοερώς.

mpoukatsas είπε...

Eυαισθητούλη μου γαστρονόμε, δεν με εκπλήσσεις...

Προσωρινή Καταμέτρηση:
Σκηνοθέτης 3-1 gia ton Warren
Ηθοποιός 2-2.
Από ταινίες μόνο πρώτο το Reds με 5 ψήφους.
Η ψηφοφορία συνεχίζεται!

YannisVasileiou είπε...

Χμμμ...

7 ταινίες ε?

έχουμε και λέμε(με τυχαία σειρά)

-Butch Cassidy and the sundance kid
-McCabe and Mrs Miller
-The Sting
-Jeremiah Johnson
-Three days of the condor
-Horse Whisperer
-Bagger Vance (ναι εμένα μου άρεσε πολύ!)


Δίνω αρνητική ψήφο στα
The Last Castle
Town and country
Bonnie and Clyde(Και μπορείτε ελεύθερα να με κατασπαράξετε,τη γνώμη όμως δεν μου την αλλάζετε)

Σαν ηθοποιό προτιμώ τον Ρέντφορντ και σαν σκηνοθέτη δε θα απαντήσω γιατί δεν έχω δει to Reds και θα ήταν αδικο για τον Μπίτι...

Ilias Dimopoulos είπε...

Καλά, πες τον Redford τώρα...

mpoukatsas είπε...

>>Γιάννη, καλωσήρθες και ως πρωτοεμφανιζόμενος έχεις το ακαταλόγιστο για την αρνητική στο Bonnie and Clyde.

Γράφω τα αποτελέσματα μιας και η προσέλευση των ψήφων φαίνεται να έχει σταματήσει:
Σκηνοθέτης: 3-1 Warren
Ηθοποιός:3-2 Robert
Το σκορ, όπως προέκυψε από τις ταινίες που ψηφίστηκαν είναι 21-21, ενδεικτικό του πόσο κοντινές είναι οι διαδρομές τους.

zubizabata είπε...

Τις μάθαμε και τις διαπλοκές σας κύριε Μπούκατσα με τα στημένα crash σας. Πρώτο Θέμα θα σε κάνω.

Πάντως όντως πολύ κοντά κινηματογραφικά οι δύο προσωπικότητες... Η ισοπαλία λέει ότι έχουμε γίνει καλούληδες στα crashάκια.

theachilles είπε...

Δεν ευθύνεται ο Μπουκάτσας, εγώ είμαι ο κομιστής!!

mpoukatsas είπε...

Αφού αυτοαποκαλύφθηκε ο κομιστής του DVD, του γνωστού DVD με τις κομμένες σκηνές της πρώην κυρίας Willis με τον Robert (και όχι με τον body double του που αποτέλεσαν την επίσημη εκδοχή), θα αποκαλύψω και εγώ το όνομα του παραλήπτη. Δεν πρόκειται για άλλον από τον βασικό ύποπτο Ηλία Δημόπουλο, ο οποίος, όπως φημολογείται, αρνείται ότι έχει δει το DVD καθότι αυτό περιείχε μόνο τις ερωτικές σκηνές της σαρανταπεντάχρονης με τον ξακουστό pothead Woody Harrleson.

theachilles είπε...

Πρόσεχε πως μιλάς... Zodiac... Καταλαβαίνεις... Είσαι πλέον σε κίνδυνο.. Hurdy gurdy man will come singing songs of love...

sea-dreamy είπε...

1. Barefoot in the Park
2. The sting
3. The Great Gatsby
4. Out ot Africa
5. A river runs through it
6. Butch Cassidy etc etc
7. Splendor in the grass
Αρνητική ψήφος
1. Lions for lambs
2. Ishtar
3. Town and country
Χωρίς πολλα λογια
Ρόμπερτ Ρέντφορντ

Χρήστος Ζαχόπουλος είπε...

1. Reds
2. Bonnie and Clyde
3. McCabe and Mrs Miller
4. Splendor in the Grass
5. Shampoo
6. Bugsy.
7. Horse Whisperer

Aρνητικές:
Lions for Lambs
Last Castle
Ishtar

Σκηνοθέτης/Ηθοποιός Warren Beatty!

mpoukatsas είπε...

Sea Dreamy, κ. Ζαχόπουλε (ο γνωστός υποθέτω), οι ψήφοι σας αλληλοεξουδετερώνονται και με απαλλάσσουν από τον άχαρο ρόλο της τροποποίησης της βαθμολογίας. Ευχαριστώ για τη συμμετοχή.