Αρχικά ξεκίνησε ως χώρος για "Αταξινόμητες σκέψεις για διάφορα επίκαιρα και μη ζήτηματα" για να καταλήξει τελικά σε cine-blog του οποίου όλα τα post, πρόσφατα και μη, είναι διαρκώς ανοιχτά και δεκτικά σχολίων. Be my guest!


23/2/08

Best Picture Oscar Crash

Μιας και πλησίασε η ώρα της απονομής, προσκαλώ τους αγαπητούς αναγνώστες να επιλέξουν με αξιολογική σειρά τις επιλογές τους για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Η πρώτη ταινία λαμβάνει 5 βαθμούς, η δεύτερη 4 κοκ. Αυτονόητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η θέαση και των 5 ταινιών.
Θυμίζω ότι οι υποψήφιες για το Όσκαρ καλύτερης ταινίας είναι οι:
Atonement
Juno
Michael Clayton
No Country For Old Men
There Will Be Blood

Επειδή ελέω διανομής θα χρειαστούν μήνες για να προβληθούν όλες οι ταινίες των βασικών κατηγοριών στις αίθουσες, περιορίζομαι μόνο σε αυτήν την κατηγορία που φέτος ευτύχησε να περιλαμβάνει δύο από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων ετών. Η κάλπη θα μείνει ανοιχτή να ανοίξουν και οι Coen στις ελληνικές αίθουσες. Περιμένω όπως πάντα με ιδιαίτερη χαρά τα σχόλιά σας.

26 σχόλια:

zubizabata είπε...

Εύκολα πρώτο το There will be blood.

2. No Country for Old Men

3. Atonement

4. Juno

5. Michael Clayton

theachilles είπε...

Πελώριε μπουκάτσα είδα σήμερα τους Κοέν και έχω πάθει πλάκα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, αύριο μεσημεράκι θα δω και Άντερσον... Μόλις με πήρε ο Πάνος για να μου πει ότι είναι μια από τις καλύτερες ταινίες της ζωής του... Επιφυλάσσομαι λοιπόν για αύριο για τη ψήφο μου. Όσο για τις μετριότητες των τριών άλλων ταινιών.. ε, τι να πω. Μακάρι να μπορούσα να τις εκτοπίσω για χάρη ενός Zodiac ή ενός Jesse James. Αλλά θα υπακούσω στους κανόνες σου..

mpoukatsas είπε...

Zubi, ευχαριστώ man.

Αχιλλέα και εγώ είδα και τα δύο με διαφορά μικρότερη των 24 ωρών. Αξέχαστες εμπειρίες. Περιμένω με αδημονία την ετυμηγορία σου. Σαφώς και θα ήθελα Zodiac, Jesse James και Fountain στην πεντάδα, αλλά μην ξεχνάμε και τα γενικότερα standard της Ακαδημίας. Ψηφίζουμε λοιπόν με τα δικά μας κριτήρια τις επιλογές της Ακαδημίας...
(O Mungiu απουσιάζει από το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας -άλλο ένα μελανό σημείο στην ιστορία του θεσμού)

Seven Film Gallery είπε...

Πιστεύοντας στις συνωμοσίες γενικότερα, απο αυτες του συμπαντος μέχρι και της Ακαδημιας ,μενουμε αμηχανοι μπροστα στις εκωφαντικες απουσίες ταινιων σαφως καλυτερων απο τις 3 απο τις 5 τελικές.
Σίγουρα συμφωνουμε με τον zubizabata με ακριβως αυτη τη σειρά, σημειώνοντας οτι το Juno εχει μια δικη του δυναμικη κυριως απο σχολια μεσα απο διεθνη blogs,μιας και το ιδιο του το σεναριο βασίζεται-κι ειναι η πρωτη φορα-σε κειμενα απο το blog της σεναριαγραφου. Το τελικό αποτελεσμα σαν φιλμικο εργο σαφως υπολείπεται των αλλων, αλλά όπως και το crash, στη χρονια του δηλώνει μια νεα τάση του κοινού που γενικότερα η κινηματογραφικη παραγωγη δείχνει να ασπάζεται.
Καλο ξενύχτι σε όλους...

dunno είπε...

απίστευτα δύσκολη η απόφασή μου φέτος.ένα ξέρω με σιγουριά το Clayton το βάζω 5.απο εκεί και πέρα η απόφαση διαφέρει με τις στιγμές.αν και μέσα μου ξέρω οτι την μεγαλύτερη ανατριχίλα και κάθαρση μου την προσέφερε το atonement

theachilles είπε...

1.There Will Be Blood.
2.There Will Be Blood.
3.There Will Be Blood.
4.There Will Be Blood.
5.No Country For Old Men.

Τι; Δε γίνεται; Έλα ρε Γιώργο;; Όχι; Καλά, το ξαναπάω.

1.There Will Be Blood.
2.No Country For Old Men


και πολύυυυυυυυ πιο κάτω
3.Juno
4.Michael Clayton
5.Atonement

neutrino είπε...

χαρουμενη που για μια χρονια εχω δει ολες τις ταινιες πριν την απονομη, αλλα ταυτοχρονα βαθυτατα μπερδεμενη γιατι το διλημμα ειναι τεραστιο, φτιαχνω τη λιστα μου.

1. There will be blood (χυθηκε αιμα για αυτη την πρωτια, αλλα νομιζω οτι θα αξιζε σ'αυτη την ταινια αυτο το βραβειο. αν δεν το βλεπουμε τωρα, σιγουρα θα το καταλαβουμε στο μελλον. γιατι απλα, αυτη η ταινια θα μεινει)

2. No country for old men (επειδη ακριβως δεν ειμαι μεγαλη φαν των Κοεν, αυτη η ταινια μου φανηκε ακομα πιο δυνατη. αψεγαδιαστη, με συνεπηρε καθε δευτερολεπτο που την εβλεπα και στη συνεχεια λειτουργησε βραδυφλεγως, στοιχειωνοντας με μεχρι σημερα. πραγματικα δε θα στενοχωρηθω αν το παρουν αυτοι, γιατι αξιζει (σχεδον) εξισου)

3. Juno (γιατι ειναι γνωστη η αγαπη μου για feel good "ανεξαρτητες" αμερικανιες που αντιπαθει ο Καπρανος, και ακομα περισσοτερο αυτη, με την αναποδη εξυπναδα της και το προβοκατορικο χιουμορ της με ρυθμους πολυβολου. και για την Ellen Page)

4.Atonement (μου αρεσε, μα δεν με συνεπηρε, τοσο οσο .. -οσο τι; δεν ξερω. δεν με επεισε η χημεια των πρωταγωνιστων, και μονο αυτο ηρκεσε για να χασει πολλους ποντους. μια ερωτικη ιστορια χωρις συναισθημα δεν μπορει να ειναι ερωτικη ιστορια. κριμα για την μαεστρια του Ραιτ, την εκπληκτικη Μπραιονι και το ωραιο soundtrack)

5. Michael Clayton (σε καμια περιπτωση δεν υποστηριζεται μια τετοια ταινια στην πενταδα -ειδικα αν μετρησω τις δεκαδες που μενουν απεξω).

καλα ξενυχτια!

mpoukatsas είπε...

seven film, ευχαριστώ για τη συμμετοχή και ελπίζω σήμερα να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του Crash γιατί θα χυθεί (σινεφιλικό)αίμα...


dunno, σκέψου με την ησυχία σου και ψήφισε ανάλογα και με την διάθεση της στιγμής.

Αχιλλέα, εννοείται πως συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό σου και γι' αυτό σκοπεύω να ξενυχτήσω απόψε μήπως και γίνει το θαύμα. Ενδιαφέρον έχουν οι προβλέψεις του Guardian σε αυτό το link

Νετρίνα, χαίρομαι πολύ που ξαναβρισκόμαστε και ευχαριστώ πολύ για το περιεκτικότατο σχολιό σου.

Γιάννης_Βασιλείου είπε...

There Will Be Bood πρώτο με βεβαιότητα που έρχεται μόνο μια φορά σε αυτή τη ζωή.

Βάζω και τα υπόλοιπα στα σειρά,παρότι ο Πωλ Τόμας τους πίνει το μιλκσέικ..

2.No country for old men (Που σε μια άλλη χρονιά θα χαιρόμουν πολύ που το σήκωσε)

3.Atonement (Για το υποδειγματικό πρώτο μέρος και για την ταινία που θα μπορούσε να είναι)

4.Juno (Γλυκύτατο αλλά έχω τις ιδεολογικές ενστάσεις μου για την πάρτη του...)

5.Ο Μιχαλάκης( Εκτίμησα δεόντως τη νωχελική ατμόσφαιρα και το δίλεπτο των τίτλων τέλους που χάρισε στον Τζωρτζ την υποψηφιότητα, αλλά το φιλμ παραμένει μια καλλωπισμένη Εριν Μπρόκοβιτς...ψιλοπαλτό εντέλει...)

zubizabata είπε...

Ποιο υποδειγματικό μέρος ρε μπαγλαμάδες με έχετε πρήξει.

Unknown είπε...

Μάλλον συμπεριλαμβάνομαι στους μπαγλαμάδες.
Τι ήθος...!

Γιώργο μου με κατανοείς για την αποχή, δεν είδα ακόμη ούτε Κοέν ούτε P.T.
Μέσα στην εβδομάδα θα ξεμοναχιάσω το δεύτερο πάντως.

Σε χαιρετώ φίλε μου.

zubizabata είπε...

Έλα Κοέν αύριο.

Και για την ακρίβεια εσύ κι ο Τζόνις είστε οι μπαγλαμάδες, με πρίμο τζουρά τον νεκροθαύτη Αχιλλέα.

mpoukatsas είπε...

Γιάννη ευχαριστώ για τη συμμετοχή και τα σινεφιλικά σχόλια.

Ηλία μου, σε περιμένω. Δες αύριο τους Κοέν με τον εμπρηστικό zubi και μετά αφέσου στην γοητεία του PTA. H κάλπη δεν κλείνει δίχως την ψήφο σου.

Παρακολούθησα μετά από χρόνια ολόκληρη την χθεσινή τελετή, κυρίως ευελπιστώντας στο θαύμα της βράβευσης του There Will Be Blood. Δεν ήλθε, αλλά απόλαυσα τον λόγο του Daniel, την στυλάτη Helen Miren και τα φοβερά αδέλφια με την ακατάπαυστη λογοδιάρροια του Ethan, αντάξια των χαρακτήρων που πλάθει η ακαταμάχητη πένα του (το λιτό Thank you που εκστόμισε ήταν αξέχαστο). Όλη η υπόλοιπη τελετή ήταν χάσιμο χρόνου, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των εικοσάλεπτων commercials, με τα γνωστά κιτς τραγούδια και την ευνουχιστική ορχήστρα σε περίπτωση που κάποιος μιλήσει για κανένα δευτερόλεπτο περισσότερο. Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ.

Οι επιλογές μου τώρα:
1. Τhere Will Be Blood
2. No Country for Old Men
3. Atonement
4. Michael Clayton
5. Juno

Tα 3-5 σε καμία περίπτωση δεν είχαν θέση σε μια τέτοια πεντάδα αφήνοντας έξω Sweeney Todd, Jesse James, Eastern Promises, Zodiac και άλλα πολλά. Ειδικά η πέμπτη επιλογή ήταν απαράδεκτη (μια σαχλαμαρίτσα ολκής), ωστόσο όχι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Aκαδημίας.
Η βαθμολογία μέχρι στιγμής είναι:

1. Τhere Will Be Blood (30 -απόλυτη πρωτιά)
2. Νο Country for Old Men (24)
3. Atonement (15)
4. Juno (13)
5. Michael Clayton (8)

Seven Film Gallery είπε...

Χρήσιμη Αυτοκριτική.
Το οτι "πιάσαμε" τα 8 απο τα 12 μας κανουν χαρουμενους μεν, αλλα η πολυ μας δημοκρατικότητα μας εδω στο Seven Film Gallery ,μαςστερησε να αντιληφθουμε το ρευμα των Κοεν, (διασκευασμένο και καλυτερης ταινίας). Οσο για τις αλλες 2 αστοχίες μας (ξενογλωσσσο & Α Γυναικείου) απο τη μια μας εφαγε που θέλαμε να ευλογήσουμε τα γένια μας κι από την αλλη ασχετα αν δεν το ειχαμε προβλέψει, χαρηκαμε για την επιβράβευση της Μαριον Κοτιγιάρ.
Οπως και να έχει πάντως κι ασχετα απο τα τελικα, συμφωνουμε στο μεγαλο εκτόπισμα του"Θα χυθεί αίμα" είναι ταινία ορόσημο.

Άκης Καπράνος είπε...

1. There Will Be Blood

2. No Country For Old Men

3. Michael Clayton

4. Atonement











5. Juno

mpoukatsas είπε...

Xαίρομαι που βρέθηκε και άλλος ένας με ανάλογα συναισθήματα για το υποκριτικά πουριτανικό Juno διαμορφώνοντας το σκορ ως:

1. There Will be Blood (35 -το απόλυτο διατηρείται)
2. No Country For Old Men (28)
3. Atonement (17)
4. Juno (14)
5. Μichael Clayton (11)

και η κάλπη παραμένει ανοιχτή....

Unknown είπε...

Είδα τους Cohen σήμερα και, επειδή δεν υπάγομαι στους αχιλλεϊκούς τύπους (τρεις ταινίες της δεκαετίας τρεις φορές το χρόνο...χο! Αχιλλέα μου), να πω ότι το Blood θα πρέπει να είναι κάτι εξαιρετικό για να το προσπεράσει.

Όμως φίλε μου να σου πω, πως το Juno δεν με προσελκύει καθόλου και δεν θα το δω σύντομα. Θα ψηφίσω λοιπόν τετράδα.

(Προσεχώς, θα σου αφήσω σχολιάκι για το to the point κείμενό σου για τους Cohen. Προσωπικά θα σταθώ αλλού, γιατί υπάρχουν σημεία που μου παίρνουν το κεφάλι, όμως δεν ευκαιρώ άμεσα για να συντάξω κάτι ευπρεπές.)

zubizabata είπε...

You can't even imagine... Με την καλή ένοια :)))))

mpoukatsas είπε...

Ηλία μου, σε είχα ικανό να σπάσεις το απόλυτο του There Will Be Blood. Όμως υπερασπιζόμενος λιγάκι τον περιπαθή Αχιλλέα, οφείλω να πω ότι η φετινή σεζόν είναι η καλύτερη των 0s. Και το There Will Be Blood δεν είναι Departed, αλλά κάτι το σημαδιακό.

Απολύτως κατανοητή η στάση σου απέναντι στο Juno, οπότε περιμένω την τετράδα σου (και το Juno παίρνει τον άσσο του).

(Περιμένω το σχόλιό σου για τους Coen με σινεφιλική περιέργεια...)

theachilles είπε...

Ηλία, ανυπομονώ να σε ακούω αύριο να παραληρείς για το There Will Be Blood. Και,φαντάσου, και εγώ θεωρώ τους Κοέν εξαιρετικό φιλμ.

Συγνώμη αγόρι, αλλά όταν βγαίνουν στην ίδια σεζόν δύο ταινίες σαν το Zodiac και το No Country For Old Men (πελώρια), και μετά ένα instant classic σαν το There Will Be Blood, έχεις ήδη δει Banishment και είσαι παράφορα ερωτευμένος με τον τελευταίο Kar Wai, ε, τι να πω. Πώς να μην ενθουσιαστώ ο άμοιρος;

Υ.Γ. Το 2046 είναι η ταινία της δεκαετίας κατ'εμέ και δύσκολα θα αλλάξω γνώμη.
Υ.Γ.2 Ηλία είσαι γλύκας. Μπουκάτσα το ίδιο!

Unknown είπε...

Το σχόλιο θα μπορούσε να ήταν ευμεγέθες μέχρι αηδίας, οπότε επιφυλάσσομαι για τα μέρη μου, σε δύο από τα πιο δύσκολα κείμενα της χρονιάς - για μένα τουλάχιστον...

Ξέρω πως από τη μία υπάρχει ο χαρακτηρισμός του προβοκάτορα κι από την άλλη του προβλέψιμου.
Αντ' αυτών θα κινηθώ όσο πιο προσωπικά μπορώ.
Με βάση λόγους, κίνητρα και σκεπτικό που εν καιρώ θα φανεί - και, δεν αποκλείεται και να διαφοροποιηθεί.
Στην παρούσα φάση όμως:

No Country for Old Men

There Will Be Blood
Atonement (όσο κοντά κοντά τυπώθηκε)


Michael Clayton

και όχι φίλε μου σε (παρα)καλώ να μην βαθμολογήσεις το Juno, διότι δεν το έχω δει και δεν βρίσκω προς τι να "τιμηθεί"...


Να πω επίσης πως θεωρώ εξαιρετικά "σωστή" την επιλογή της Ακαδημίας και από την όψη της Τόλμης.
(Σαφώς και δεν έχω να αντιθέσω λέξη ως προς την εξαιρετικότητα του There Will Be Blood, ίσως αντίθετα να προσθέσω)

Συντροφικούς χαιρετισμούς σε όλα τα έγχορδα της ορχήστρας - κατά zubi αυτό....

theachilles είπε...

Τολμηρή η βράβευση του No Country For Old Men, θα συμφωνήσω. Αλλά η πιο τολμηρή φετινή τους απόφαση είναι από μόνη της η υποψηφιότητα του There Will Be Blood. Για τα όσα προφανή(;) εκπροσωπεί ο κύριος Plainview.

Το μόνο που με ζοχάδιασε στο σχόλιό σου ήταν που έβαλες δίπλα-δίπλα Atonement και There Will Be Blood. Και το λέγαμε με το zubi ότι ο Anderson είναι στο στυλ σου - τελικά πέσαμε έξω, είσαι πολύ πιο αισθηματίας (ξέρεις πόσο κοντά σε φέρνει αυτό στον αχιλλεϊκό τύπο, έτσι,χιχι...).
Χωρίς πλάκα, νομίζω ότι σε 5-10 χρόνια το TWBB θα θεωρείται τρισμέγιστο και κλασικό ενώ το Atonement θα έχει ξεχαστεί στο ράφι δίπλα από το περηφάνεια και προκατάληψη του ιδίου σκηνοθέτη.
Υ.Γ. Ταινιάρα το No Country For Old Men. Ταινιάρα...

Unknown είπε...

Κακώς ζοχαδιάστηκες, κακώς.
Σκέψου μυρτιλόπιττες under the candlelight, υπό τους ήχους μιας προσωπικής συναυλίας της Nora και ξάπλωσε πίσω.

Φίλε μου, η εκτίμηση της μακροπρόθεσμης θέσης μιας ταινίας δεν είναι για εδώ, βρίσκεις;

Δεν καταλαβαίνω γιατί με λες αισθηματία, εν προκειμένω. Το Atonement μου άρεσε για εντελώς "εγκεφαλικούς" λόγους....

theachilles είπε...

Αχ ναι, πότε θα ξαναέρθει η Norah... Πάω για προβολή..

(2 ώρες μετά)

Το My BLueberry Nights είναι έρωτας...
Βρίσκω Ηλία, βρίσκω. Απλώς δεν είχες και συ την αίσθηση μετά την προβολή του There Will Be Blood ότι αυτή η ταινία υπήρχε για χρόνια;

Υ.Γ. Έλα τώρα, εδώ σου αρέσει η Keira, μην ντρέπεσαι να το πεις. Το γούστο σου αποδείχτηκε με το unfuckables post σου..

theachilles είπε...

Το Departed είναι ταινιάρα Γιώργο..πρόσεχε τι λες!

mpoukatsas είπε...

Φίλε μου δεν το υποτιμώ, αλλά δεν ανήκει ούτε στις πέντε καλύτερες του Marty, ούτε στις λιγοστές πραγματικά μεγάλες ταινίες που βραβεύτηκαν με όσκαρ τα τελευταία 20+ χρόνια (από τα 0ς μόνο το No Country for Old Men ανήκει σε αυτή την κατηγορία)

Βαθμολογία με την κάλπη να παραμένει ανοιχτή για όσους συμπληρώνουν τα κενά τους:
1. There Will Be Blood (39)
2. Νο Country for Old Men (33)
3. Atonement (20)
4. Juno (14)
5. Michael Clayton (13)
(to Juno έχει μια ψήφο λιγότερη)

Profile