Αρχικά ξεκίνησε ως χώρος για "Αταξινόμητες σκέψεις για διάφορα επίκαιρα και μη ζήτηματα" για να καταλήξει τελικά σε cine-blog του οποίου όλα τα post, πρόσφατα και μη, είναι διαρκώς ανοιχτά και δεκτικά σχολίων. Be my guest!

13/3/07

Μειοψηφικές Πλειοψηφίες

Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2004 ήταν ως εξής:

Εγγεγραμμένοι: 9.899.472 Ψηφίσαντες: 7.573.368 Αποχή: 23,50%
Έγκυρα: 7.406.619(97,80%) Ακυρα: 123.713(1,63%) Λευκά: 43.036(0,57%)
(πηγή: http://national04.ekloges.dolnet.gr/, η επίσημη σελίδα του υπουργείου εσωτερικών θεωρεί περιττό να διαχωρίσει τα λευκά από τα άκυρα στα συγκεντρωτικά)
Το κυβερνόν κόμμα έλαβε 3.359.682 ψήφους, ενώ αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης 3.003.275.
Με όρους απόλυτης πλειοψηφίας, τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν σε ποσοστό 33,9% και 30,33% επί των εγγεγραμμένων πολιτών για τα δύο πρώτα κόμματα αντίστοιχα. Με αυτούς τους όρους, κανένα από τα δύο κόμματα δύναται να σχηματίσει κυβέρνηση ή να ισχυριστεί ότι εκφράζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαου, παρά ένα σεβαστό τμήμα αυτού.
Με όρους απλής ή σχετικής πλειοψηφίας, τα ποσοστά υπολογίζονται βάσει μόνο των εγκύρων ψηφοδελτίων (για απροσδιόριστους λόγους τα λευκά ψηφοδέλτια, πλην μιας περιφέρειας (!), θεωρούνται άκυρα), τα ποσοστά μετατρέπονται σε 45,36% και 40,55% αντίστοιχα. Και επειδή πάλι τα ποσοστά αυτά αδυνατούν να μεταφραστούν σε αριθμητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, γίνεται χρήση του εκλογικού νόμου, ο οποίος αναλόγως με τη βούληση του δημιουργού του, μπορεί να μετατρέπει, ως απλό μαθηματικό εργαλείο, οποιοδήποτε εκλογικό ποσοστό σε ικανό αριθμητικό πλεονέκτημα στο κοινοβούλιο.

Βάσει των παραπάνω, στην τρέχουσα φάση η κυβέρνηση δεν διαθέτει ούτε απόλυτη, ούτε σχετική πλειοψηφία, παρά μόνο περισσοτέρους ψήφους. Ωστόσο, οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν παγιωθεί στην συνείδηση του ελληνικού λαού και οι φωνές για αλλαγές είναι μεμονωμένες.

Προσφάτως, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Θ. Ρουσόπουλου δηλωσε ότι το συνδικαλιστικό όργανο των Πανεπιστημιακών Καθηγητών (ΠΟΣΔΕΠ) δεν εκπροσωπεί την πλειοψηφία των Πανεπιστημιακών Καθηγητών. Ανάλογη απαξίωση επιχειρήθηκε για τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, οι οποίες λαμβάνονται με βάση την αρχή των περισσοτέρων ψήφων (κάτι θυμίζει αυτό). Αναρωτιέμαι τι έχει κάνει τον κ. Ρουσόπουλο και τους άλλους επίδοξους προασπιστές της αρχής της απόλυτης ή σχετικής πλειοψηφίας να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση εκπροσωπεί την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και οι αποφάσεις της ipso factο έχουν υψηλότερο βαθμό νομιμοποίησης από αυτές οποιουδήποτε άλλου εκλεγμένου φορέα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: