Αρχικά ξεκίνησε ως χώρος για "Αταξινόμητες σκέψεις για διάφορα επίκαιρα και μη ζήτηματα" για να καταλήξει τελικά σε cine-blog του οποίου όλα τα post, πρόσφατα και μη, είναι διαρκώς ανοιχτά και δεκτικά σχολίων. Be my guest!


25/4/07

Mars Attacks!

Οι εξωγήινοι στην ταινία αυτή του Tim Burton δεν προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους γήινους απαγάγοντας παιδάκια, εξαφανίζοντας σμήνη πολεμικών αεροσκαφών, ψαχουλεύοντας σε ψυγεία και κουζίνες ή στέλνοντας jazzy συνθέσεις μέσω synthesizer, όπως έπρατταν κάποια άλλα (υποτιθέμενης) ανώτερης ευφυΐας όντα στο κινηματογραφικό παρελθόν. Η προσέγγισή τους είναι περισσότερο γήινη, αντίστοιχη με τις αρχέγονες ανθρώπινες κεκτημένες πρακτικές και συνοψίζεται στο πολύ εύγλωττο "φάτε τους". Αντιπροσωπευτικοί εκπρόσωποι των γήινων είναι ένας πολιτικάντης και βερμπαλιστής Πρόεδρος με την κενόδοξη γυναίκα του και το μικρονοϊκό επιτελείο του, διψήφιου IQ τηλεοπτικοί αστέρες, πομπώδεις και αφελείς "επιστήμονες", γραφικοί μιλιταριστές και άπληστοι μεγαλομεσίτες. Όλοι αυτοί λειτουργούν διεγερτικά για τα υπερτροφικής ευφυΐας πράσινα ανθρωπάκια, πολλαπλασιάζοντας την καταστροφική ηδονή τους. Οι ελπίδες του ανθρωπίνου γένους εναποτίθενται αναπόφευκτα στους απόκληρους και στους losers, ολοκληρώνοντας θεματικά την εύστοχη και σπαρταριστή σάτιρα του αναζωογονητικά μακάβριου Τιμ Μπάρτον που έχει ως στόχους το συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος και την καπιταλιστική κοινωνία. Άμα μια ταινία αξίζει εξ ολοκλήρου τον χαρακτηρισμό ως ένοχης απόλαυσης (guilty pleasure), είναι αυτή.

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Γιατί με πληγώνεις με τα βρωμερά σου υπονοούμενα;
Τρισπανάθλιε αρνητή της γοητείας των Στενών Επαφών Τρίτου Τύπου - μην τον ακούτε εσείς ανυποψίαστοι επισκέπτες! Δεν ήθελε καν να γράψει για το Mars Attacks! Να ξεκινήσει άτυπα τον πόλεμο γύρω από τις Επαφές ήθελε!
Τα τύμπανα των Μοχώκων έχουν ήδη αρχίσει να ηχούν όμως...

mpoukatsas είπε...

Με ξεμπρόστιασες καταχθόνιε Σπιλμπεργκικέ που πας ύπουλα να με υποβάλλεις σε μια μαρτυρική επαναθέαση του παιδιάστικου πονήματος επιστημονικής ανοησίας του καπελοφόρου Wunderkind του Πουρναρότοπου προκειμένου να επιδοθώ στην μετέπειτα κατεδάφισή του!

justgiorgos είπε...

Δεν το έχω δει πρόσφατα αλλά η αίσθηση που μου είχε αφήσει ήταν απογοήτευση για τον λατρεμένο (ακόμα) Burton.

Άκης Καπράνος είπε...

Εγω πάλι λατρεύω το φιλμ.
Και σιγουρα το προτιμώ απο τα θλιβερά, μικροαστικά Big Fish & Charlie Wonka... Θα σκαγα αν δε το λεγα!

Profile