Αρχικά ξεκίνησε ως χώρος για "Αταξινόμητες σκέψεις για διάφορα επίκαιρα και μη ζήτηματα" για να καταλήξει τελικά σε cine-blog του οποίου όλα τα post, πρόσφατα και μη, είναι διαρκώς ανοιχτά και δεκτικά σχολίων. Be my guest!

8/9/07

This is England

H τελευταία αυτή ταινία του άγγλου σκηνοθέτη Shane Meadows επιβεβαιώνει το ταλέντο του στην δημιουργία άμεσων, αληθινών χαρακτήρων και στην γλαφυρή απεικόνιση ενός περιθωριακού μικρόκοσμου. Η δράση της ταινίας λαμβάνει χώρα το καλοκαίρι του 1983 σε κάποια ανώνυμη υποβαθμισμένη κωμόπολη και εστιάζει στη σχέση ενός δωδεκάχρονου με μια ομάδα skinhead και την συνεπακόλουθη μύησή του στις ακραία ξενοφοβικές βιαιότητές τους. Η χρονική επιλογή δεν είναι τυχαία. Η Θατσερική λοιμική βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα και η βία σταδιακά φαντάζει ως ο μοναδικός τρόπος έκφρασης ατόμων και ομάδων που η ίδια η κοινωνία έχει ωθήσει στο περιθώριο. Παράλληλα ο κρατικά εξαγνισμένος εθνικισμός βρίσκεται στο απόγειό του μεσούντος του πολέμου των Φώκλαντ, η επιτυχής έκβαση του οποίου εδραίωσε την παντοδυναμία του άτεγκτου ατομικισμού.
Ο Meadows αποφεύγει ένα ευρύ κοινωνικό πορτρέτο εστιάζοντας αποκλειστικά στο γκρουπ των skinhead και στον μικρόκοσμό του. Με προσεκτική χαρακτηρολογία καταγράφει τη διαβρωτική επιρροή του εθνικισμού και του συνεπακόλουθου ρατσισμού στις αντιλήψεις και στις σχέσεις των ηρώων, δίνοντας μερικές αξιοσημείωτης έντασης συγκρούσεις, δίχως να καταντά ούτε στιγμή γραφικός ή απλοϊκός. Χάρη στον απόλυτο έλεγχο των εκφραστικών του μέσων που διαθέτει, καταφέρνει να καταστήσει τον θεατή κοινωνό των δρώμενων ώστε να διαισθανθεί τον ασφυκτικό κλοιό που σταδιακά εγκλωβίζει τον δωδεκάχρονο ήρωα. Η τελική διέξοδος που δίνεται μπορεί να λειτουργεί συμβολικά αλλά δεν έχει την ίδια πειθώ με τις σκηνές που προηγήθηκαν, ωστόσο αυτό είναι δευτερεύον μπροστά στην συνολική δύναμη της ταινίας που συναντά το σινεμά του Alan Clarke (Made in Britain ) και του Mike Leigh (Meantime), φέρνοντας τον δημιουργό της στην πρώτη εκλεκτή γραμμή των άγγλων σκηνοθετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: