Αρχικά ξεκίνησε ως χώρος για "Αταξινόμητες σκέψεις για διάφορα επίκαιρα και μη ζήτηματα" για να καταλήξει τελικά σε cine-blog του οποίου όλα τα post, πρόσφατα και μη, είναι διαρκώς ανοιχτά και δεκτικά σχολίων. Be my guest!


25/9/07

Dead Zone

Μια από τις πρώτες mainstream εξορμήσεις του David Cronenberg, ο οποίος διασκευάζει εδώ ένα μυθιστόρημα του γνωστού λαϊκού διασκεδαστή Stephen King. O ήρωας της ταινίας, ένας συνεσταλμένος φιλόλογος, πέφτει κατόπιν ατυχήματος σε κώμα. Συνέρχεται μετά από πέντε χρόνια και ανακαλύπτει ότι διαθέτει μια επιπλέον αίσθηση που του επιτρέπει να διαβλέπει στιγμιότυπα από το παρελθόν, αλλά και το μέλλον, όσων προσώπων αγγίζει. Ο Cronenberg παραμερίζει τον ανεκδοτολογικό χαρακτήρα της πλοκής και εστιάζει στην μοναξιά του (αντί)ήρωα, ο οποίος νιώθει σταδιακά όλο και πιο αποκομμένος από την υπόλοιπη ανθρωπότητα και οδηγείται, έχοντας χάσει όσα σήμαιναν κάτι γι' αυτόν προτού του ατυχήματος, σταδιακά στην καταστροφή. Το χάρισμα που απέκτησε επιδεινώνει την αποξένωσή του, καθώς ο ίδιος δεν κατατρυχόταν ουδέποτε από μεγαλομανείς φιλοδοξίες που τώρα, μέσω του χαρίσματός του, θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν. Ο Cronenberg, συνεπικουρούμενος από την εκπληκτική ερμηνεία του θαυμασίου Christopher Walken, καταφέρνει να πλάσει μια ψυχρή ατμόσφαιρα κατ' αντιστοιχία με τον εσωτερικό κόσμο του ήρωα, προσδίδοντας στο έργο μια ενότητα ύφους που διαπερνά τον επεισοδιακό χαρακτήρα της πλοκής. Χωρίς να συγκρίνεται με τις πιο προσωπικές και απόλυτα ελεγχόμενες ταινίες του σκηνοθέτη, η ταινία εμπεριέχει πολλές από τις εμμονές του και είναι διανθισμένη με το χαρακτηριστικό του ύφος και την σχολαστικότητα που τον διακρίνει (λ.χ. ο διάκοσμος του δωματίου του δολοφόνου που χωρίς λόγια αποτυπώνει όλο το ιστορικό του). Aναμφίβολα μια από τις καλύτερες ταινίες που έχουν γίνει με αφορμή ένα μυθιστόρημα του Stephen King.

4 σχόλια:

zubizabata είπε...

Η δεύτερη καλύτερη μετά τη Λάμψη για την ακρίβεια (και το λέω αυτό για να αρχίσετε να με βαράτε με τα DVD του Shawshank Redemption).

zubizabata είπε...

Θυμήθηκα και το Carrie γμτ... (κι επειδή είμαι βιτσιόζος το Misery...)

mpoukatsas είπε...

Πρόχειρο Stephen King ΤOP5 :
1. Shining
2. Carrie
3. Dead Zone
4. Shawshank Redemption
5. Stand By Me

zubizabata είπε...

Misery αντί για Stand By Me στο 5 και είμαστε σύμφωνοι.

Profile