Αρχικά ξεκίνησε ως χώρος για "Αταξινόμητες σκέψεις για διάφορα επίκαιρα και μη ζήτηματα" για να καταλήξει τελικά σε cine-blog του οποίου όλα τα post, πρόσφατα και μη, είναι διαρκώς ανοιχτά και δεκτικά σχολίων. Be my guest!


15/5/07

Sunrise: A Song of Two Humans

Με αυτό το αθάνατο αριστούργημα καθαρού κινηματογράφου, ο Murnau συνθέτει μια οπτικοακουστική συμφωνία πάνω στα αρχετυπικά μοτίβα του παράφορου ερωτικού πειρασμού, της σύγκρουσης του πάθους με τη συνείδηση, την αντιδιαστολή της εξοχικής ελεγχόμενης γαλήνης με τους ξέφρενους και γεμάτους εκπλήξεις ρυθμούς της πόλης, και την ιερότητα της οικογένειας. Η πληρότητα της οπτικής του σύλληψης υπερβαίνει τους μονοσήμαντους καθορισμούς της ιστορίας, προσδίδοντας στην αφήγηση μέσω μεγαλοφυών οπτικών αντιστίξεων μια ρευστότητα ανάλογη με αυτήν μια μουσικής συμφωνίας. Πιστέυω ότι 80 χρόνια αφότου γυρίστηκε, η ταινία εξακολουθεί να κατέχει μια περίοπτη θέση στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς ελάχιστοι μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις εκφραστικές δυνατότητες του κινηματογραφικού κάδρου σε ανάλογο βαθμό με αυτόν τον κορυφαίο γλύπτη της εικόνας.


7 σχόλια:

Άκης Καπράνος είπε...

Φίλε μου, πόσο ευχάριστη η αναφορά σου. Λατρεύω την ταινία. Τα χάνω με το πως ο Μουρνάου χρησιμοποιεί το στοιχείο της κλίμακας, της προοπτικής, και το μετατρέπει σε δράμα, σε δραματουργία. Σπουδαίο, πάνω απ'όλα, να έχεις μια ιδιοφυία να δηλώνει πως όχι η διανόηση αλλά η Αγάπη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο...

mpoukatsas είπε...

Χαίρομαι που η ταινία έχει και άλλους θαυμαστές. Εμένα επίσης μου κάνει εντύπωση το ιδιότυπο πάντρεμα εξπρεσιονισμού και ρεαλισμού που επιτυγχάνει ο Μουρνάου σ' αυτήν την ταινία. Αποτυπώνει την πραγματικότητα και ταυτόχρονα την υπερβαίνει...

zubizabata είπε...

Αχ τι μου θυμίσατε τώρα Αναχωρητά...

Κάνας χρόνος πριν, τοπικές πολιτιστικές ομάδες... Έντονη διαφωνία περί του αριστουργήματος. Κατά τις 4 που γύρισα σπίτι προβολή το DVD (απ' τις λίγες internetoαγορές που έχω κάνει). Απ' τις ομορφότερες τις ζωής μου.

Εύγε

Seven Film Gallery είπε...

Γλυπτης της εικονας

Καταπληκτικη η φραση σου. Εχει τοση δυναμη απο μονη της. Κι η ταινία, πιστευω πως ειναι μια απο τις 10 σημαντικοτερες στην ιστορια του σινεμα.
Υπεροχο το blog σου.
Εχει εναν θετικο ενθουσιασμο...

Unknown είπε...

Δεν κάνει να λείψει ο Μάης...κάνει;
Σου γράφω με καθυστέρηση, το 'χω δει όμως μέρες...
Όσο προχωράμε τη συντροφιά, τόσο θα αρχίζουμε να "κλέβουμε" έργα ο ένας απ' τον άλλον. Λωποδύτη!
Είναι πολύ σημαντικό έργο τούτο για μένα - και με άφατη ηδονή διαπιστώνω το ίδιο και για το επαναστατικό μας δίκτυο που μεγαλώνει. Και επώδυνα όμορφο.
Αν όχι στις δέκα καλύτερες, που είπε κι ο φίλος, σίγουρα στις καλύτερες προπολεμικές.

Επιφυλάσσομαι για τα περισσότερα.

frank barrell είπε...

Εγώ δεν την έχω δει δυστυχώς, αλλά απ' ότι διαβάζω μάλλον θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο επόμενο πακέτο με ταινίες που θα παραγγείλω...

mpoukatsas είπε...

@Ζubizabata, Seven Film Gallery. Καλωσήρθατε αγαπητοί και σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας! Θα σας επισκεφθώ λίαν συντόμως!

@Ηλία, η παρουσία σου φίλε μου τιμά το blog.

@Frank. Σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να αγοράσεις την έκδοση της EUREKA, MASTERS of Cinema series, όπου πέρα του άψογου tranfer υπάρχει και ένα πολυσέλιδο βιβλιαράκι με ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο που στέκεται κριτικά έναντι στο ιδεολογικό περιεχόμενο της ταινίας. Από το internet το DVD στοιχίζει γύρω στα 15€.

Profile